Zdravie na prvom mieste

18.12.2018 Vyp Od

To čo jeme, bohužiaľ vo vysokej miere ovplyvňujú financie. Kvalitné potraviny sú nepochybne drahšie. Ak však nemáte k dispozícii dostatočné finančné prostriedky, jedlo je tá posledná vec, na ktorej by ste mali šetriť. Všetko, čo do svojho tela dostaneme totiž výrazne vplýva na naše zdravie.

Variť zdravo, sa dá aj za málo peňazí. Paradoxne sú niekedy tie najlacnejšie potraviny i najkvalitnejšie. Nehovoríme však o produktoch, ktoré sú už vyrobené z viacerých ingrediencií, ale o základných a pôvodných surovinách. Tak napríklad strukoviny, patria k naozaj lacným položkám a ani tie v najnižšej cenovej kategórii, nemôžeme pokladať za obzvlášť nezdravé. Ryža, cestoviny, sezónna zelenina a ovocie, korenia, soľ a mliečne výrobky. Toto všetko sú potraviny, ktoré kúpime za normálnu cenu a vieme z nich pripraviť chutné a hlavne zdravé pokrmy.

těstoviny

Ak uvaríte ryžu, pridáte k nej opražené strukoviny, trošku posolíte a okoreníte, vznikne vám vynikajúci obed za pár centov. Navyše je plný vitamínov a minerálov. Z dvoch väčších mrkiev a troch zemiakov, si viete pripraviť placky, krémovú polievku, alebo chutnú nátierku. A opäť hovoríme o surovinách, ktoré nakúpime za pár eur.

Na čo by sme teda nemali zabúdať? Ak nemáme stovky eur na nákup potravín, používajme radšej lacné, ale plnohodnotné suroviny. Hlavné je naučiť sa s nimi pracovať. Šikovný kuchár uvarí aj z obyčajnej múky a vody, neodolateľný pokrm.

Ďalšou dôležitou vecou je, pripravovať si vlastné potraviny. Výroba domáceho džemu nám zaberie chvíľočku, ovocie si vieme nazbierať pokojne ja v lese a na desať sklíčok minieme necelé euro, pretože jediné čo potrebujeme je cukor. Sladkosti z obchodu nahraďte tými domácimi. Puding stojí pár centov, a navyše nemusíte kupovať ani ten vo vrecúšku. Stačí vám naňho vanilkový cukor, kakao a kukuričný škrob.

koření

Ako sme spomenuli už v úvode, jedlo by sa malo nachádzať na konci zoznamu vecí, na ktorých budeme šetriť, pretože zdravie máme iba jedno.